Aan het einde van de aspergetijd – Meertheater

Datum: 24-10-2015
Aanvang 20:00 uur


Scène uit 'Aan het eind van de aspergetijd' door Het Meertheater. Foto Martin van VugtMet ‘Aan het eind van de aspergetijd’ won auteur Frank Houtappels, begenadigd toneelschrijver en tekstleverancier van vele tv-drama’s en filmscripts (Gooische vrouwen), begin jaren negentig de prijs voor het beste toneelstuk. De jury prees het stuk vanwege zijn inhoudelijke dramatische kracht, zijn originaliteit en de kwaliteit van de dialogen. Enkele jaren later, midden jaren negentig, werd het stuk gespeeld in een regie van Mette Bouhuys, met onder anderen Nettie Blanken, Olga Zuiderhoek en Annet Malherbe.

‘Aan het eind van de aspergetijd’ is een herkenbare, toegankelijke tragikomedie, met spitse en vaak geestige dialogen, die deels speelt in een kapsalon. Het stuk, dat geenszins aan actualiteit heeft ingeboet, vertelt het verhaal van vier vrouwen, drie vrouwen van boven de veertig, één van rond de twintig, die zich los willen maken uit hun benauwende milieu. Dat is in dit geval Limburg (asperges), maar het kan staan voor elke Nederlandse regio, of dat nu West-Friesland is met zijn tuinderijen of de Wieringermeer met zijn eindeloze akkers.

De zusters Aggie en Kitty zijn een toonbeeld van burgerlijke deugdzaamheid en liefdadigheidszin. Ze verrichten werk voor het Foster Parents-plan en Unicef, bloemschikken, spellen de leesmap en organiseren een inzameling van oude kleren en huisraad voor de Polen, die in het dorp asperges steken. De dagen van de twee zusters zijn goed gevuld, hun levens zijn ordelijk en overzichtelijk. Dat verandert volkomen met de komst van de jongste zus Francien, actrice in Amsterdam.

Oude en vergeten wonden rijten open. Tussen de zusters blijkt onderling veel oud zeer te zitten. Onderhuids schrijnt het bij de drie zusters en zit een diep verscholen, enigszins tsjechoviaanse melancholie en wanhoop. Aggies dochter Sophie is verslingerd geraakt aan een jonge Pool, een van de aspergestekers. Immigratie en acceptatie is een van de thema’s van het stuk. Herkenbaar voor onze eigen regio, waar ook veel Polen en andere ingezetenen van de Europese Unie (seizoens)arbeid verrichten.

Klik hier om te reserveren voor deze voorstelling.