Eindpresentatie jeugdtheatergroepen

Datum: 04-04-2015
Aanvang 19:30 uur


Op zaterdag 4 april laten de deelnemers aan de jeugdtheatercursussen in het Vikingschip zien wat ze geleerd hebben het afgelopen seizoen. De theatercursussen en eindpresentatie worden georganiseerd door Stichting Kunst en Cultuur Vikingschip.

De jongste groep van 6-10 jarigen hebben onder leiding van docente Jolanda van Hamersveld een kort verhaal voorbereid: ‘Leesgeluk’. Het verhaal is losjes gebaseerd op een Iers volkssprookje. De kleine Eva is zo gek op lezen, dat ze niets anders meer doet. Haar moeder is dat zo zat, dat ze in een boze bui al Eva’s boeken weggooit. Eva loopt boos weg van huis, wordt vervolgens danig op de proef gesteld; maar heeft het geluk aan haar kant.  Ze komt erachter dat haar moeder wel een beetje gelijk had…. In het verhaal zit behoorlijk wat inbreng van de kinderen verwerkt. Tijdens de cursus is er aandacht geweest voor veel speltechnieken: concentratie, kijken en luisteren naar elkaar en naar het publiek toe spelen. Dit alles werd vooral door middel van spelletjes aangeleerd. De kleding, rekwisieten en decors zijn of zelfgemaakt of met behulp van ouders samengesteld en verzameld.

De oudste twee groepen (10+ en 13+) hebben dit jaar onder leiding van docent Wessel Braaf veel geleerd op het gebied van speltechniek. Waarom zegt een personage iets? Waarom handelt hij/zij op deze manier?  Stemtechniek, houding en je bewust zijn van het publiek en je plek op het toneel zijn belangrijke elementen die toneelspel beter en boeiender maken. De deelnemers hebben onder leiding van Wessel zelf het verhaal van de eindpresentatie bedacht. Bij de 10+ groep begint het verhaal met een slaapfeestje, waarin verschillende sprookjes voorbij komen. De groep heeft  er een behoorlijke dosis humor in verwerkt.  Het verhaal van de 13+ groep speelt zich af tijdens een zomerkamp. Daar worden de zenuwen van de kampgasten danig op de proef gesteld.

De presentatie begint om 19.30; de entree is € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen tot en met 12 jaar. Hier is een consumptie bij inbegrepen.