open dag jeugdtheatercursussen

Datum: 03-11-2012
Aanvang 09:30 - 12:15 uur


Altijd al eens willen weten of theater iets voor jou is? Stichting Kunst en Cultuur Vikingschip organiseert open lessen op zaterdag 3 november voor kinderen vanaf 6 jaar én jongeren.

Theatercursus 6 t/m 10 jaar

Jolanda van Hamersveld

De cursus voor kinderen van 6 t/m 10 jaar bestaat uit 16 lessen; daarin worden op een speelse manier de verschillende podiumvaardigheden aangeleerd. De groep wordt begeleid door Jolanda van Hamersveld, die al jaren deze cursussen verzorgt voor Stichting Kunst en Cultuur Vikingschip.

Door middel van verschillende spelvormen wordt gewerkt aan expressie door middel van houding, beweging en mimiek. Ook leert het kind zich te concentreren naar de ander te luisteren. Het is heel belangrijk dat een kind zich veilig voelt in de groep. Vraagt een kind veel aandacht, of is het juist erg verlegen? In beide gevallen is deze cursus heel geschikt. De kinderen leren om op elkaar te letten en op hun beurt te wachten; kortom: elkaar in hun waarde laten. Voor de ontspanning wordt gebruik gemaakt van verschillende (kinder-)yogaoefeningen. Vaak wordt er in de schoolvakanties aan decorstukken gewerkt door kinderen die dat willen en daarvoor gelegenheid hebben.

In de loop van de cursus wordt toegewerkt naar een eindpresentatie. Met veel of weinig tekst, geïmproviseerd of met een script? Dat is afhankelijk van wat er ontstaat, of wat de mogelijkheden zijn in de betreffende groep. In ieder geval zijn er muziek, licht, geluid en zelfgemaakte decorstukken; soms beeldprojecties; in de theaterzaal van het Vikingschip is alles mogelijk om er iets moois van te maken en de presentatie is gratis toegankelijk voor iedereen die maar wil komen kijken.

De lessen zijn op zaterdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur. De cursusbijdrage is € 85,00 voor het hele seizoen, te voldoen in één keer, of twee termijnen na ontvangst van een factuur. De open les op 3 november is vrij toegankelijk voor alle belangstellende deelnemers en biedt een leuke gelegenheid om het eens te proberen!

Cursus Totaaltheater: 10 t/m 12 jaar en 13 jaar en ouder

Eda Andreae

Deze cursus wordt verzorgd door Eda Andreae. Eda is een veelzijdig theatermaker, drama- en dansdocent en beeldend kunstenaar. Zij volgde een dansopleiding, een musicalopleiding, studeerde af van de Toneelacademie in Maastricht en studeerde daarna aan de kunstacademie.

Deze cursus bestaat ook uit 16 lessen; vier blokken van ongeveer vier lessen met een eindpresentatie.

Blok 1: We gaan allerlei improvisatie oefeningen doen, om elkaar goed te leren kennen en een fijne sfeer in de groep te krijgen.

Blok 2: Vervolgens gaan we verschillende onderdelen trainen: je krijg spelopdrachten, waarbij je toneelvaardigheden traint, we gaan zingen en voordragen, je leert je stem te laten klinken. We gaan dansen, mimen, je leert je hele lichaam te gebruiken.

Blok 3: Vervolgens gaan we thematisch aan de slag: we kiezen een thema, diepen dit uit door middel van opdrachten. Hier komt ook vormgeving aan te pas, bijvoorbeeld het maken van een affiche, een kostuum- of decorontwerp.

Blok 4: We gaan van het ontstane materiaal een presentatie maken, bijvoorbeeld met een scene, liedje en/of dansje, met tot slot natuurlijk de presentatie voor familie, vrienden, publiek!

De lessen voor deze groep zijn op zaterdagochtend van 9.30 tot 10.45 uur (10 t/m 12 jaar) en 11.00 tot 12.15 uur(13+). De cursusbijdrage voor het hele seizoen is € 105,00; te voldoen in één keer, of twee termijnen na ontvangst van de factuur. De cursus start ook op 3 november op de genoemde tijden met een open les, vrij toegankelijk voor alle belangstellenden. Bij een beperkt aantal aanmeldingen wordt de groep samengevoegd en worden de tijden aangepast.

Voor informatie kan men bellen met Marjan Smit 0227-593630, of mailen: marjan@ssmit.nl.