Van alles Wad – Zijlstra/de Vries/Deen

Datum: 13-06-2015
Aanvang 20:30 uur


Van alles Wad, ofwel de ziel van de verborgen Waddenzee
in tekst, beeld en muziek
 

Vluchthuis op Engelsmanplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog
foto: Pieter de Vries

Een avond over het wad in de geschiedenis, het landschap en de ziel van de Waddenzee. In het kader van het UNESCO Werelderfgoed-weekend, 13/14 juni 2015

Pieter de Vries, fotograaf van Texel, vliegt al jaren regelmatig over de Waddenzee om het gebied vanuit de lucht te fotograferen. Zijn foto’s laten zien dat die grijze streep van het Wad eigenlijk een wonderschoon en kleurrijk gebied is vol geometrische patronen en oerbeelden. De badgasten die het gebied telkens weer bezoeken, de vissers die er dag in dag uit op werken, de eilanders die er hun hele leven langs de kust wonen; ze zijn zich er vaak niet van bewust in wat voor gebied ze leven, werken of vakantie houden.

Mathijs Deen, schrijver en radiomaker, schreef De Wadden, een boek over de geschiedenis van de Waddeneilanden. Hij laat zien dat de eilanden en hun bewoners meer op elkaar lijken dan van elkaar verschillen. Omdat de levens van eilanders, van de Helsdeur tot de Dollard worden beïnvloed door dezelfde zee, en gevormd zijn door eenzelfde geschiedenis met een onderling vergelijkbare verhouding tot de vaste wal.

En Jeroen Zijlstra, schoolmeesterzoon van Wieringen, ex- Noordzeevisser en boven alles: gevierd en bekroond zanger en muzikant, zingt liederen waar altijd wel ergens de zeewind en de branding in te horen is. Soms tegen wil en dank, soms vol verlangen, nooit onverschillig, altijd meeslepend.

De foto’s van de Vries, de teksten van Deen en de muziek van Zijlstra proberen gezamenlijk het wad te vangen, te begrijpen en het hof te maken.

Deze bijzondere avond is onderdeel van het nationale Werelderfgoed-weekend 2015.
Tijdens dit weekend organiseren de 10 Nederlandse UNESCO-Werelderfgoederen allerlei activiteiten rondom het thema ‘Werelderfgoed gezien door het oog van de lens’.
De Waddenzee werd in 2009 bekroond met de Werelderfgoed status vanwege haar uitzonderlijke en unieke natuurwaarden.
Meer informatie, ook over de activiteiten tijdens het weekend: www.waddenzee-werelderfgoed.nl

Aanvang: 20:30 uur, Toegang: € 10,00
Reserveer hier uw kaarten: 

  1. Loading ...

Vervoer vanaf Texel:
Bij voldoende belangstelling (max 40 pers.) zal om 18:00 uur ms Rival vertrekken uit Oudeschild naar Den Oever zodat ook Texelaars en toeristen op het eiland mee kunnen genieten van de voorstelling. De 2x 1,5 uur durende tocht over het wad zal een extra dimensie toevoegen aan het waddengevoel. De terugtocht is bij eb in het schemerduister en dat allemaal voor € 25,00 incl. toegang en een kop koffie op de heenreis. Geen geld voor meer dan 6 uur unieke Waddenbelevenis!
Reserveren: € 25,00 per persoon storten op bankrekeningnummer NL21 RABO 0362 5182 62 t.n.v. Int Fine Art Photography onder vermelding van ‘Rival’ en uw naam en woonplaats. (Mocht het slecht weer zijn dan wordt er uit veiligheidsoverwegingen niet gevaren en het geld teruggestort).