Viking Topbrass

Datum: 24-11-2013
Aanvang 15:30 uur


TopBrass met twee bands in het Vikingschip

Radiopresentator Nico Visser presenteerde afgelopen voorjaar de eerste live editie van TopBrass in het Vikingschip. Op zondagmiddag 24 november gaat hij op herhaling. Dit keer betreden Amsterdam Brass en Backum Brass, twee brassbands dus, het podium van het Vikingschip. 

Nico Visser is presentator van het radioprogramma TopBrass op RTV Noordkop. Hij mag zijn favoriete blaasmuziek graag promoten. Hij heeft twee Brassbands kunnen strikken voor een concert in het Vikingschip.

Backum Brass o.l.v. Anno Appelo heeft de laatste 2 jaar de 1e prijs gewonnen in de derde divisie en maakt begin december een goede kans om weer te winnen. De band speelde in mei ook al op TopBrass. De tweede band speelt voor het eerst in Den Oever. Amsterdam Brass o.l.v. Floris van der Kooij is een van de 10 beste Brassbands van Nederland. 

Begin december worden in de MartiniPlaza te Groningen voor de 33e maal de Nederlandse Brassband Kampioenschappen georganiseerd. Amsterdam Brass komt uit in de kampioensdivisie. Of Distant Memories (Music in an Olden Style) van Edward Gregson is het verplichte werk. Anno 2013 is het 100 jaar geleden dat het eerste testpiece Labour and Love van Pecy Fletcher voor brassbands werd gecomponeerd. Of Distant Memories is een hommage aan een aantal componisten van weleer (waaronder Holst, Elgar, Vaughan Williams) en hun muziek. Zij hebben er voor gezorgd dat hun muziek uit het begin van de 20e eeuw nog steeds de ruggengraat vormt van het huidige brassbandrepertoire.

Backum Brass speelt in de derde divisie. Oliver Waespi componeerde, in opdracht van de NBK, het werk The Graces of Love speciaal voor de 3e divisie. Waespi is een bekende Zwitserse componist, die onder andere het verplichte werk voor de Europese Kampioenschappen in 2011 heeft geschreven. The Graces of Love is gebaseerd op (gitaar)thema’s uit de Renaissance. De bands hebben toegezegd om aan het eind van het concert 2 mooie nummers samen te spelen. Dat is in Engeland al jaren lang een traditie.

Brassbands hebben een lange geschiedenis. Ongeveer anderhalve eeuw geleden schoten deze bands in Engeland als paddenstoelen uit de grond. In de bands speelden vooral mijnwerkers en fabrieksarbeiders, die (met uitzondering van de percussie) allemaal een koperen blaasinstrument bespeelden. Iedere muzikant speelde niet alleen een gelijksoortig instrument, ook de bladmuziek was in dezelfde muzieksleutel geschreven. Dat was heel praktisch bij repetities. Als door wisselende ploegendiensten niet alle bandleden aanwezig konden zijn, dan kon je gemakkelijk een ander instrument ter hand nemen. Het grootste deel van het instrumentarium bestaat uit Saxhoorns. Adolphe Sax werd vooral bekend door de saxofoon, die naar hem is genoemd. In de eerste helft van de negentiende eeuw ontwikkelde hij ook de Saxhoorns. Amsterdam Brass repeteert in aanloop naar het concert van 11:00 tot 14:30 uur in het Vikingschip als voorbereiding op de Brassband Kampioenschappen in december.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Nico Visser – telefoon 0227 592968 / 06-30802450